W dniach 12-15 maja 2008 roku Rafał Targosz wziął udział w  33 Kongresie World Association of Chefs Societies (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni). Tym razem zjazd odbył się w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, w Dubaju. Tegoroczne wydarzenie miało szczególną rangę, obchodzono bowiem 80-lecie powstania WACS. Zgromadziło to przedstawicieli aż 71 państw, w tym 850 delegatów.

Delegatami reprezentującymi Polskę byli: Rafał Targosz, Dariusz Struciński, Marek Widomski i Karol Okrasa (Fundacja Klubu Szefów Kuchni), przedstawiciele Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wraz z Rektorem Dr Dawidem Tauberem oraz Jarosław Uściński (OSSKiC) i Piotr Wieczorek.

Podczas kongresu odbyło się szereg ważnych, jak również interesujących wydarzeń, m.in.:
  • - konkurs Hans Beuschkens Junior Chef w którym wzięło udział 20 młodych szefów z kilkunastu krajów
  • - wybory nowych władz WACS - nowym prezydentem został pochodzący z Islandii Pan Gissur Gudmundsson
  • - prezentacje kuchni narodowych, m.in. Królewskiej Kuchni Tajskiej
  • - pokaz kuchni molekularnej szefa Stephane Buchholzer'a
  • - omówiono szereg kluczowych tematów, m.in roli kobiet w stowarzyszeniu WACS i ich znaczenie w rozwoju kulinariów

Partnerami i sponsorami wyjazdu były firmy: JohnsonDiversey, Limito, Oerlemans, Philipiak Polska.

Tagi:, ,