W dniach 15-17 grudnia 2000 roku odbyła się wielka Gala, wieńcząca działania Stowarzyszenia Europejskich Miast Kultury 2000 (Association of European Cities of Culture of the year 2000 - AECC). Rafał Targosz znalazł się wśród kucharzy z dziewięciu europejskich miast, które weszły w skład stowarzyszenia - kucharzy, którzy reprezentowali swoje miasto od strony kulinarnej.

Stowarzyszenie Europejskich Miast Kultury 2000 (Association of European Cities of Culture of the year 2000 - AECC) zostało powołane do życia w roku 1996 i reprezentowane jest przez Awinion, Bergen, Bolonię, Brukselę, Helsinki, Pragę, Reykiawik, Santiago de Compostela oraz Kraków.  Inauguracyjne spotkanie Stowarzyszenia odbyło się w lutym 1996 r. w Krakowie. Głównym celem działań jest zbliżenie Europejskich państw poprzez ich kulturę. W ramach realizacji tego celu każde z miast przygotowuje wybraną i uzgodnioną cześć wspólnego projektu.  Każde z wybranych przez Unię Europejską miast w ciągu jednego roku może zaprezentować życie kulturalne miasta, całego regionu i państwa. Tytuł oznacza ogromny prestiż, a w dłuższej perspektywie znaczny wzrost turystyki i lepszą promocję. Wybrany ośrodek przez 12 miesięcy przedstawia swoje dziedzictwo historyczne. Miasta i regiony organizują specjalnie na tą okazję koncerty, festiwale, pokazy, konferencje i inne działania reklamujące miasto i region. Wszystkie wydarzenia w Europejskich Stolicach Kultury w 60 procentach finansuje Unia Europejska. 

 

Tagi:,