14 października 2011 podczas IV Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD Rafał Targosz zasiadł w jury konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych TRADYCYJNE SMAKI REGIONU. Konkurs miał za zadanie zwrócenie uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy - na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu. Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi, w ramach realizacji projektu "Kreowanie marki ŁÓDZKIE poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu".

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu, który wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego lub został nagrodzony w konkursach Tygiel Smaków z ubiegłych lat.

Jury konkursu przewodniczył Jerzy Pasikowski - Prezes Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a w jury zasiedli: Rafał Targosz, Adam Chrząstowski, Łukasz Pielak  i Carlos Gonzales Tejera. Szefowie kuchni oceniali kreatywność, smak potrawy, estetykę podania, czystość stanowiska pracy podczas wykonywania dania konkursowego i po zakończeniu, odpowiednie użycie technik kulinarnych.

Jury wybrało następujących zwycięzców:

I miejsce - Tomasz Ziółkowski za Comber jagnięcy ze świniarki w panierce ziołowej z nasionami konopi, ułożony na puree ziemniaczanym o smaku ćwikły po łowicku podanym z syfonu w duecie sosu rozmarynowego, estragonowej kalarepy, rzodkiewki oraz chrupkiego ciastka orzechowego.

II miejsce - Paweł Wilanowski za Comber jagnięcy ze świniarki podany na soczewicy z delikatnym puree z marchewki w otoczeniu skorzonery i bratków.

III miejsce - Ilona Gabrysiak za Cepeliny bratoszewickie z farszem z boczku nadolskiego i pieczarek z zasmażaną kapustą.

W Konkursie zostało przyznane również wyróżnienie od kulinarnego portalu potrawyregionalne.pl, które otrzymał Adam Surma za Soczystą roladę z piersi gęsi owsianej z sosem malinowo-kokosowym i musem jabłkowo-ziołowym na puree ziemniaczano-pasternakowym.

Zapraszamy do galerii zdjęć z tego wydarzenia. Fot.: Renata Targosz

 

Tradycyjne Smaki regionu obejmują nie tylko konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego, ale również warsztaty i pokazy dla szefów kuchni.

Tagi:, ,