7 maja 2012,  w ramach projektu Trening Smaków, Rafał Targosz rozpoczął przeprowadzanie szkoleń z kuchni francuskiej. Projekt ma na celu wsparcie przedsiębiorstw prowadzących działalność związaną z usługami gastronomicznymi -  w zakresie szkolenia ich pracowników. Realizacja przewiduje zajęcia zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. Szkolenia odbywane są w grupach 10-os., w systemie jednodniowym co tydzień lub co dwa tygodnie.

W ramach projektu Rafał Targosz dokonuje teoretycznej prezentacji o kuchni francuskiej, a następnie przeprowadza praktyczne szkolenie według przygotowanego Menu:

  • Eskalop z foie gras z  konfiturą z pomarańczy i cykorią, z nutą wina Muskat
  • Tarta serowa i mesclun z vinaigrette z musztardy Dijon
  • Zupa krem z cukinii
  • Knedel rybny ze skorupiakami
  • Comber jagnięcy po prowansalsku z karczochami, szalotką, pieczoną papryką i winniczkami w sosie z czerwonego wina.
  • Klasyczny profitrol w karmelu z kremem z wanilii burbon.

Organizatorem szkoleń jest firma EVACO, która na potrzeby szkoleniowe, przygotowała nowoczesne zaplecze kuchenne. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Tagi: