15 października 2011 roku podczas IV Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD Rafał Targosz poprowadził pokaz kulinarny Tradycyjne Smaki Regionu, którego celem  było zachęcenie szefów kuchni i kucharzy regionu łódzkiego do wykorzystywania w swojej pracy zawodowej produktów lokalnych oraz tradycyjnych.

W trakcie pokazu, na bazie produktów lokalnych i regionalnych z województwa łódzkiego Targosz przygotował dania opracowane wspólnie z Grzegorzem Labudą:

  • Terrina z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi
  • Wątróbka z gęsi owsianej nadziewana warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty
  • Bulion z pieczonej gęsi owsianej z gołąbkami z żołądków gęsich i pęczaku
  • Ragout jagnięce ze świniarki z borowikami szlachetnymi, pęczakiem i pigwą
  • Mus z koziego twarogu z Eufeminowa z nagawskimi jabłkami pieczonymi z sokiem z dodatkiem piernik z marchwi i sosem karmelowym

Tradycyjne Smaki regionu obejmują nie tylko warsztaty i pokazy dla szefów kuchni ale również konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego.

Zapraszamy do galerii zdjęć z tego wydarzenia. Fot.: Renata Targosz

   

 

Polecamy również fotorelację z Targów Natura Food oraz fotorelację z degustacji polskich serów zagrodowych, które opublikowane zostały na ArtKulinaria.pl

Tagi:, ,