25 stycznia 2009 roku odbyła się IX edycja konkursu Arte Culinaria Italiana, podczas której Rafał Targosz zasiadł w Jury. Zadaniem 16 ekip konkursowych było przygotowanie przekąski oraz dania głównego z użyciem makaronu Barilla, głównego sponsora konkursu.

Konkursowe Jury profesjonalne pracowało w składzie:  Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Mirosław Drewniak, Zenon Hołubowski, Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski - i oceniało m.in. przygotowanie i czystość stanowisk pracy, odpowiednie użycie surowca i dobór składników, smak oraz estetykę podania potraw. Jury smakoszy, w którym zasiedli Joseph Seeletso, Jacek Chrościcki, Clark Deniz, Karolina Dobrowolska, Andrzej Grabarczyk, Bettina Metz, Artur Płatek, Grzegorz Wąs oceniało smak, dobór składników oraz sposób podania potrawy.

W konkursie zwyciężyli Cristian Pedrotti i Emanuele Negri z Restauracji Il Cavaliere w Nowym Mieści Lubawskim, za Tortino parmigiano oraz Osso buco con risotto alla milanese.

Organizatorem konkursu był Giancarlo Russo, Presidente Federazione Italiana Cuochi Delegazione Poloniaa, a  cała impreza wraz z galą przebiegała w murach warszawskiego Hotelu Lord.

IX Arte Culinaria Italiana

IX Arte Culinaria Italiana

Tagi:,