8 marca 2008 roku odbyła się VI edycja Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell. Po raz kolejny Rafał Targosz zasiadł w szacownym Jury oceniającym 16 ekip, których zadaniem konkursowym było wykonanie potrawy w formie dania głównego. Obowiązkowymi składnikami 8 porcji dania były: mięso królika, foie gras oraz jabłko, przy czym dania miały być tak skomponowane, aby pasował do nich wybrany przez uczestnika koniak Martell.

Uczestników konkursu oraz ich dania oceniało międzynarodowe jury w składzie:

  • Jury degustacyjne: Eric Danger – Francja, Kurt Scheller – Szwajcaria, Robert Sowa – Polska, Teofilos Vafidis – Grecja, Jean Bos – Belgia, Giancarlo Russo – Italia;
  • Jury techniczne: Jerzy Pasikowski – przewodniczący, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski;
  • Jury Gwiazd: Sambor Czarnota – aktor, Tomasz Kozłowicz – aktor, Wojciech Jermakow – dziennikarz, Hanna Szymanderska – pisarka, Mirosław Baka – aktor, Bogdan Kalus – aktor.

A oto wyniki VI edycji Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell:

  • I miejsce: Daniel Uliczny i Sebastian Wełpa z hotelu Le Regina
  • II miejsce: Artur Pijanowski i Grzegorz Birek z Hotelu Intercontinental.
  • III miejsce: Tomasz Dziura i Krzysztof Małocha z Hotelu Copernicus.

Zapraszamy do galerii zdjęć z tego wydarzenia.

   

L'Art de la cuisine Martellto jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany w odrestaurowanym XIV-wiecznym zamku krzyżackim - Hotelu  Zamek Ryn**** . Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem.  W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy  zespoły jury:

  • Jury degustacyjne, w którym zasiadają największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce,
  • Jury techniczne,  jury, które oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
  • Jury gwiazd, złożone z gwiazd estrady i ekranu

Organizatorami Konkursu są:

  • Wyborowa S.A. – producent i dystrybutor alkoholi,wyłączny przedstawiciel koniaku marki MARTELL w Polsce.,
  • Fundacja Klubu Szefów Kuchni ,
  • Hotel Zamek Ryn**** ,
  • oraz Anders Group – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach

Tagi:,