Jajo Kawki za "Sarninę a'la Targosz", najlepszą potrawę roku 2000, otrzymał Rafał Targosz od Galicyjskiej Akademii Smaku.

Jak mówi Piotr Bikont w rozmowie z Renatą Radłowską dla Gazety Wyborczej (wydanie z dnia 24 lutego 2001 r.):

- To banalne stwierdzenie, ale naprawdę trudno było wybrać najlepszą restaurację. Wszystkie dania były niezwykle smaczne. Co do najlepszego nikt nie miał wątpliwości - "Sarnina a'la Targosz" kuchni hotelu Copernicus. W ogóle Copernicus miał dużo potraw, które mogłyby zgarnąć kilka Jaj.  - Wyjątkowe, bo tradycyjne i jednocześnie oryginalne. Sarnina z pierogami i chipsami selerowymi to poezja. Targosz zasługuje na tytuł najlepszego kucharza w kraju.

Jajo Kawki - nagroda Galicyjskiej Akademii Smaku za najlepsze danie roku

Jajo Kawki - nagroda Galicyjskiej Akademii Smaku za najlepsze danie roku

Każdego roku Galicyjska Akademia Smaku przyznaje wybranej małopolskiej restauracji nagrody w postaci "Złotej Kawki" - dla najlepszej restauracji, oraz "Jajo Kawki" - za najlepsze danie roku. Dziewięciu smakoszy, członków Akademii: Michał Ronikier (prezes Akademii), Jan Kanty Pawluśkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Stanisław Mancewicz,  Bronisław Maj, Piotr Mucharski, Andrzej Starmach oraz Jerzy Mikułowski-Pomorski - przez cały rok  degustują w różnych restauracjach, czasem wracają, aby potwierdzić, lub wykluczyć  nadaną ocenę, dyskutują, wymieniają poglądy, aby na początku kolejnego roku wydać werdykt.

Tagi: