Trwają intensywne treningi do zbliżającej się Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. Rafał Targosz znalazł się w ostatecznym składzie Kulinarnej Kadry Narodowej.

IKA jest największa drużynową konkurencją na skalę globalną. To międzynarodowy konkurs zarezerwowany wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w WACS (Międzynarodowe Zrzeszenie Szefów Kuchni). Po raz pierwszy został on przeprowadzony we Frankfurcie nad Menem w roku 1900. Od tego czasu, co cztery lata miejsce organizacji IKA (Erfurt) jest mekką dla kucharzy i cukierników z całego świata. W  bieżącym roku to wydarzenie ściągnie do Erfurtu uczestników z aż 54 krajów.

Olimpiada to miejsce dla najbardziej kreatywnych i utalentowanych kucharzy oraz cukierników, którzy będą rywalizować w dwóch dyscyplinach konkursowych – kuchni gorącej  (ambitnego, trzydaniowego menu restauracyjnego) oraz zimnego bufetu, który polega na wykonaniu i zaaranżowaniu przystawek, dań głównych, kompletnego menu, deserów i ciast na stołach prezentacyjnych. Olimpiada rozgrywa się w dwóch kategoriach: drużynowej (narodowej seniorów, juniorów, regionalnej, wojskowej), oraz indywidualnej.

Olimpiada Kulinarna IKA w Erfurcie odbędzie się w dniach 5-10 października 2012 roku.

Pełny skład Kulinarnej Kadry Narodowej przedstawia się następująco:

  • Capitan - Grzegorz Cielecki
  • 1 Chef - Rafał Targosz
  • 2 Chef - Tomasz Purol
  • 3 Chef- Bartosz Budzyński
  • 4 Chef - Krystian Skwierz
  • Pastry Chef - Tomasz Deker
  • .

Tagi:, ,