27-31 lipca 2011 roku, w Starych Jabłonkach na Mazurach już po raz kolejny ruszyła Restauracja Mistrzów, impreza towarzysząca corocznemu turniejowi mistrzostw świata w siatkówce plażowej Mazury Orlen Grand Slam.
W tym roku Rafał Targosz dołączył do tego wyjątkowego przedsięwzięcia, organizowanego przez Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Wraz z pozostałymi szefami kuchni, tj. Karolem Okrasą, Markiem Widomskim, Łukaszem Pielakiem, Grzegorzem Labudą i Tomaszem Dekerem, oraz Jarosławem Uścinskim, Michałem Gałązką i Marcinem Paździor, stworzony został mocny zespół polskich kucharzy, którzy - idąc za koncepcją Darka Strucińskiego - przygotowali specjalnie na tę okazję polskie menu, ze szczególnym naciskiem na kuchnię regionalną. W daniach pojawiły się więc produkty z Pomorza, Mazowsza, Małopolski, Warmii i Mazur.
Nieocenioną pomocą w pracy podczas przygotowywania i wydawania dań byli uczniowie z warszawskich i olsztyńskich szkół gastronomicznych - wybrani spośród najlepszych. To dla nich doskonała okazja do zdobycia doświadczenia oraz przekonania się, na czym tak naprawdę polega praca kucharza i szefa kuchni.
Każdemu z szefów kuchni podlegał jeden dzień, w którym, wymieniając spośród wielu czynności - zarządzali oni kuchnią. Dniem, w którym Rafał Targosz serwował specjalnie przygotowane przez siebie na tą okazję menu, była sobota. Był to również dzień rekordowy pod względem ilości obsłużonych gości - aż 365, co daje 1460 dań. Oto menu:
- Zraz z pstrąga prądnickiego z pierożkiem grzybowo-gryczanym na musie z czosnku i sosem z sałaty
- Krem z białych warzyw z chrzanem
- Galantyna z królika na gulaszu z kapusty włoskiej z wędzonką, kopytka ziemniaczane, aksamitny sos kminkowy
- Strudel jak dawniej…w Galicji
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia. Fot. Renata Targosz.
Skomentuj
Twój adres e-mail nie będzie publicznie dostępny. Pola wymagane są zaznaczone *