"Ugryźć Świat" to zbiorowa publikacja, w której znalazły się kulinarne wspomnienia 100 osób ze świata mediów, kultury i gastronomii. Zachęcamy do tej niezwykle ciekawej i barwnej lektury. Poniżej, opublikowany w książce fragment jednej z kulinarnych podróży Rafała Targosza:

Kura z Bresse, ptak o niebieskich nóżkach, hodowany na prowincji, która graniczy z Burgundią, widnieje jako symbol jednej z najlepszych restauracji we Francji. Vonnas to urocze małe miasteczko, które zawsze będę wspominał jako opanowane przez kucharzy. Każdy poranek przedstawiał obrazek niezwykle piękny, ale także komiczny: kilkudziesięciu kucharzy, w tym czterdziestu stażystów rozmaitych narodowości, w białych kucharskich kitlach zmierzało z różnych stron do jednego celu - restauracji z szyldem koguta. Nigdy przedtem ani potem nie zaznałem takiego reżimu i tempa pracy, nie zobaczyłem i nie przerobiłem tyle drobiu, a przede wszystkim foie gras, narodowej kulinarnej dumy Francuzów, która doczekała się różnej interpretacji kulinarnej. W ferworze kulinarnej walki dnia codziennego zrozumiałem, co naprawdę znaczy szef kuchni i jakim darzy się go szacunkiem. Są to aspekty, do których jeszcze nam Polakom bardzo daleko.

 

Ugryźć świat

 

Podróżując, odkrywamy świat. Zapierające dech w piersi widoki, wspaniałe zabytki, fascynujące obyczaje i... nowe smaki, których świat ma tysiące. Czasami są to smaki zaskakujące i niewiarygodne. 100 osób opowie o swoich kulinarnych odkryciach i przygodach. Dowiemy się, jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech, gdzie świnka morska jest przysmakiem i do czego w Kalabrii służy porrón. Hanna Bakuła opowie o niezwykłej wigilii z Apaczami, a Marcin Prokop o szaszłyku z psa. Razem z Olgą Bończyk poznamy uroki toskańskiej kuchni i przygotujemy English breakfast z Kevinem Aistonem. Szewach Weiss poda przepis na gęsie pipki, Jacek Hugo-Bader opowie o mongolskim przysmaku, a Omena Mensah zdradzi, co było jej przysmakiem w dzieciństwie. A to wszystko wzbogacone przepisami na ulubione potrawy bohaterów książki i okraszone wspaniałymi zdjęciami z całego świata.

Tagi: