21 marca 2009 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się X jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, którego tematem było hasło ,,Młodzi Łowcy Smaków”. W konkursie udział wzięli uczniowie z aż 32 szkół, w tym nie tylko z małopolski, ale również również z  kilka szkół z Polski i z zagranicy, między innymi z Nurnberg, Słowacji, Włoch. Młodzi adepci sztuki kulinarnej w ciągu trzech godzin przygotowywali przystawkę i deser.

Decyzją Jury najlepszym kucharzem okazał się Filip Stępień, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Jego zwycięska potrawy to Terryna z combra sarniego w sosie jabłkowym o aromacie chrzanowym oraz Orzechowo–kawowa delicja w sosie karmelowym.

II miesjce  zajął Michał Lemler z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie  za dania:  Terrina rybna oraz Ciasto francuskie przekładane truskawkami i kremem waniliowym.

III miejsce zdobyła Magdalena Krzysik z Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich z Iwonicza Zdrój, która zaserwowała następujące dania: Mikado z łososia i sandacza ze szpinakiem z dodatkiem konfitury cebulowo–żurawinowej z wasabi z wachlarzem parmezanowym  oraz Bursztynowa poezja – mus czekoladowo–lawendowy ze złotym chipsem na cieście maślanym i żelce pomarańczowo–grejpfrutowej w asyście sosu jarzębinowo–żurawinowego i pyłków kwiatowych.

Tegoroczny Konkurs organizowany został we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

 

Tagi: